Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Chinese filosofie 2

Yangisme en taoïsme

De bloeiperiode van de Chinese filosofie wordt traditioneel gesitueerd tussen 500 en 200 v.Chr. Tijdens deze lezing maken we kennis met twee van de vele scholen die in die periode ontstonden, het yangisme en het taoïsme. Wat de laatste betreft, beperken we ons tot de oudste vormen ervan, met name de scholen van Zhuang Zi (4e eeuw v.Chr.) en van Lao Zi (6e eeuw v.Chr.). Zowel het yangisme als het taoïsme behoren tot de zogenaamde 'onorthodoxe' stromingen uit de Chinese traditie. We bestuderen enerzijds de politieke en historische context waarin ze zijn ontstaan, anderzijds de inhoudelijke aspecten van hun denken. Dit doen we aan de hand van fragmenten uit de meest relevante overgeleverde teksten.

dra. Patricia Konings

Patricia Konings (1967) studeerde sinologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en de University of Pennsylvania (U.S.).

Zij werkte zes jaar als wetenschappelijk assistent aan de KU Leuven. Sinds 1992 is zij bestuurslid van de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. Zij geeft regelmatig lezingen over de Chinese cultuur voor diverse organisaties. Haar belangstelling gaat voornamelijk uit naar Chinese wetenschapsgeschiedenis en filosofie.

Zij is sinds december 2011 voorzitter van deze school.

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...