Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Als een dauwdruppel op het gras: Japanse filosofie in dialoog met het Westen

In hoeverre kun je een andere cultuur overnemen zonder je eigen identiteit te verliezen? Deze vraag speelt een cruciale rol in de Japanse filosofie. Vanaf het begin is de wijsbegeerte van het Land van de Rijzende Zon op het Aziatische vasteland gericht. Het Chinese denken wordt dankbaar geassimileerd, maar tegelijkertijd pleiten critici voor een terugkeer tot de Japanse wortels. Deze spanning komt op pregnante wijze tot uitdrukking in de Kyotoschool. Denkers als Nishida (1870-1945) en Nishitani (1900-1990) zoeken actief de dialoog met het Westen, terwijl ze ook de uniciteit van hun eigen denken benadrukken.

Tijdens de cursusdag maakt u kennis met de hoofdgedachten van de Japanse dialoog met de westerse wijsbegeerte. Centraal staat de filosoof Masao Abe (1915-2006), die in zijn studie over de dertiende-eeuwse zendenker Dogen het gesprek aangaat met kopstukken uit onze traditie, zoals Meister Eckhart en Spinoza. U ontdekt dat zo’n dialoog waardevolle inzichten voor zowel het Oosten als het Westen kan opleveren, oftewel “wederzijdse verheldering”. Daarnaast wordt een oosters concept onderzocht dat als een spiegel voor onze op bestendigheid gerichte cultuur fungeert, namelijk afstemming op de vergankelijkheid van alles. Of, op z’n Japans gezegd: mono no aware.

drs. Michel Dijkstra

Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskrit in Groningen. Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine en het tijdschrift voor religie en samenleving VolZin.

Verder publiceerde hij onder andere Zenboeddhisme (Ambo, 2010) en Inleiding taoïstische filosofie (red, ISVW uitgevers 2015).

Momenteel werkt hij aan een comparatief filosofisch proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Eihei Dogen. 

Inschrijven voor 2017
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...