Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Martha Nussbaum

Emoties als bron van inzicht

Martha Nussbaum (°1947) , geldt als één van de  belangrijkste filosofen van dit moment.  Oorspronkelijk vertrokken bij de Griekse filosofen, heeft ze in haar denken thema’s als emoties, liefde en ethiek verwerkt. Vandaag is haar denken resoluut betrokken op de hedendaagse samenleving.  In discussie met o.m. John Rawls pleit ze voor een actuele rechtvaardigheidsopvatting (capabilities  benadering) , waarbij ze haar aandacht richt op datgene wat ongedacht is gebleven (o.m. aandacht voor de zwaksten). Enkele titels: Wat liefde weet emoties en moreel oordelen;  De breekbaarheid van het goede: geluk en ethiek in de Griekse filosofie en literatuur;  Grensgebieden van het recht: over Montblanc Nicolas Rieussec Replica sociale rechtvaardigheid; Niet voor de winst: waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft;  Mogelijkheden scheppen: een nieuwe benadering van de menselijke ontwikkeling; De nieuwe religieuze intolerantie: een uitweg uit de politiek van de angst;  Politieke emoties: waarom een rechtvaardige samenleving niet zonder liefde kan.

 

prof.dr. Bart Raymaekers

Bart Raymaekers (°1959) is als gewoon hoogleraar verbonden aan het Leuvense Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, waar hij sinds 2013 tevens decaan is. Hij doceert ethiek en rechtsfilosofie aan het HIW en aan de Rechtsfaculteit van de KU Leuven. Zijn onderzoek spitst zich toe op de vraag naar de grondslagen van normativiteit en op de relatie tussen ethiek en recht. Hij publiceerde o.m. over Kant, Hegel  en Machiavelli.

Hij is auteur van Ethiek, recht en samenleving (2013), Ethiek. De basis (2012).  

 

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...