Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Indiase filosofie 2

Het oudste boeddhisme

Het boeddhisme heeft in het Indische denken over het menselijk bestaan en bevrijding heel eigen accenten ingebracht, die op het eerste gezicht negatief aandoen: een grote nadruk op de vergankelijkheid, ‘niet-zelf’, ‘lijden’ en, in latere ontwikkelingen: ‘leegte’. Wat is de betekenis van deze ‘negatieve’ uitdrukkingen? Zijn het uitingen van pessimisme of eye-openers die tot bevrijding en een nieuw soort vreugde leiden? We maken kennis met het oudste Boeddhisme: het inspirerende leven van de Boeddha, en staan stil bij wat in de boeddhistische traditie geldt als zijn eerste verkondiging: de ‘Vier Edele Waarheden’. Daarbij gaat dr. Maex speciaal in op het ‘Achtvoudige Pad’: de ethische en meditatieve levenspraktijk van het oudere Boeddhisme. Zo krijgen we tevens zicht op de verhouding tussen theorie en praktijk in boeddhistisch perspectief.

dr. Bruno Nagel

studeerde filosofie, theologie en godsdienstwetenschappen te Zwolle en Nijmegen en Indo-iraanse talen en culturen te Utrecht.

Hij was docent vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een proefschrift over de Indische wijsgeer Abhinavagupta, publiceerde artikelen over hindoeïstische en boeddhistische wijsbegeerte, en ook over Meister Eckhart, onder meer in verhouding tot het zen-boeddhisme.
Hij was ook (mede-)redacteur van drie wijsgerige bundels over thematieken rond metafysica, spiritualiteit en transcendentie en hij was redacteur van de rubriek ‘Comparatieve filosofie’ in het tijdschrift ‘Filosofie’ dat uitgegeven wordt bij Garant.
Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het boek 25 eeuwen Oosterse filosofie (Boom 2003). Het deel over India werd door hem geredigeerd.
Hij maakte deel uit van het redactieteam van het boek ‘Wereldfilosofie’ (2010) en schreef het hoofdstuk over ‘Indiase filosofie’ en over ‘Schopenhauer en India’.

Zijn voornaamste aandacht gaat uit naar het grensgebied van filosofie en spiritualiteit. Met name van het boeddhisme verwacht hij op dit gebied verhelderende inzichten en impulsen.

dr. Edel Maex

is psychiater, auteur, zenbeoefenaar en leraar boeddhisme. Hij is medeoprichter van de School voor Comparatieve Filosofie en hij werd vooral bekend door zijn werk met mindfulness training.

Auteur van:

 • Een kleine inleiding in het Boeddhisme. Lannoo 2005 Mindfulness.
 • In de maalstroom van je leven. Lannoo 2006
 • Werken met mindfulness. Aandachtsoefeningen in de maastroom van je leven. (boek +CD) Lannoo 2007
 • Open Mind. Anders kijken naar de werkelijkheid. Witsand uitgevers 2009
 • Gassho. Een kleine handleiding voor geluk. Witsand uitgevers 2010.
 • Dit is de plaats. Lannoo 2013
 • Iedereen weet. Zen en religie in tijden van wetenschap Lannoo 2015
 • Leren mediteren Lannoo 2016
 • Pleidooi voor het gewone Lannoo 2017
 • Wat mindfulness niet is Lannoo 2018
 • De bereidheid om te kijken Lannoo 2018

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...